Хронична сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Преди да видим какви са препоръките на лекарите за живота със сърдечна недостатъчност, нека научим повече за това заболяване.

Какво представлява сърдечната недостатъчност?

Хроничната сърдечна недостатъчност (ХСН) е усложнение на повечето сърдечни заболявания, свързани с дисфункция на сърцето като „помпа“, която вече не може да осигурява достатъчно кръвно производство, за да поддържа нуждите на човешкото тяло.

Причини за поява на хронична сърдечна недостатъчност

Най-честите причини за развитие на ХСН включват исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, хипертония, вродени или придобити сърдечни дефекти, аритмии. Сърдечната недостатъчност може да се развие на всяка възраст, но най-често се наблюдава при възрастни хора.

Сърце

Сърдечната недостатъчност се проявява като недостиг на въздух по време на натоварване и покой, често задушаване през нощта, поява и нарастване на оток на краката, подуване на корема, наддаване на тегло, силна обща слабост и повишена умора при незначително натоварване.

Причината за това е прекомерното натрупване на течност във всички тъкани и органи. Разграничават се етапът на компенсация или стабилното състояние на пациента и стадият на декомпенсация (нестабилно състояние).

Диагностика на заболяването

Ако подозирате, че имате симптоми на сърдечна недостатъчност, трябва да посетите лекар.

Специалистът ще проведе задълбочен преглед, ще попита за симптомите на заболяването, историята и начина на живот. Наложително е да отговаряте на всички въпроси възможно най-откровено и задълбочено. Само в този случай лекарят ще може да постави точна диагноза и да разработи план за лечение.

Ако вашият лекар подозира, че имате сърдечна недостатъчност, може да се наложи да направите някои тестове. Тези изследвания ще покажат дали сърцето ви работи добре. В случай, че се открие проблем, изследването ще покаже каква е причината.

Препоръки за живот със сърдечна недостатъчност

Повишете дневни прием на течности до минимум 1,5 литра на ден, включително чай, сок, кефир, супа, плодове и зеленчуци. Когато се появят сухота в устата и жажда, трябва да изплакнете устата си, да добавете лимон или парче лед във водата и отпийте малка глътка вода.

Не пийте кафе – то ще ви кара да се чувствате жадни. Приемът на готварска сол също трябва да е ограничен, дневната норма е само 1 чаена лъжичка. Не добавяйте сол към готовите ястия и не яжте солени храни. Препоръчва се и отказ от употреба на всички видове алкохолни напитки и спиране на тютюнопушенето.

 

Вашият коментар