Пълнозърнест и многозърнест хляб

Здравословни ли са пълнозърнестият и многозърнестият хляб?

Здравословни ли са многозърнестият и пълнозърнестият хляб? А хлябът с кълнове? Ще разгледаме по-отблизо тези продукти и предимствата, които могат да ви предложат. Ще откриете как пълнозърнестият хляб може да помогне на диетата и тялото ви. Това също е отличен начин да вкарате малко фибри в диетата си.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е здравословен избор по много причини. Той е чудесен източник на фибри, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар в организма след хранене. Проучванията показват също, че пълнозърнестите храни могат да намалят риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак. Въпреки това, когато купувате хляб, трябва да се уверите, че сте избрали продукт с правилните съставки. Потърсете етикета, за да определите дали хлябът е 100% пълнозърнест.

Пълнозърнестият хляб има нисък гликемичен индекс (GI) в сравнение с белия хляб. Пълнозърнестият хляб съдържа цялото зърно, което съдържа хранителния зародиш. Белият хляб е по-преработен и високият му GI стойност го прави нездравословен за хората. Освен това белият хляб е с високо съдържание на захар и сол, които могат да раздразнят стомаха.

Пълнозърнест хляб

Трите основни компонента на пълнозърнестите ядки са трици, зародиш и ендосперм. Триците съдържат фибри и са добър източник на витамини от група В, желязо, цинк, магнезий и фитохимикали. Зародишът или вътрешната сърцевина на семето е чудесен източник на хранителни вещества и здравословни мазнини. Освен това съдържа въглехидрати и антиоксиданти.

Многозърнест хляб

Многозърнестият хляб е отличен избор за тези, които искат да включат в диетата си високо съдържание на фибри и пълнозърнести храни. Домашната версия е по-здравословна от купената от магазина, тъй като е направена от пълнозърнести храни и не съдържа добавки. За да го направите, накиснете пълнозърнестите зърна в една чаша вода, преди да ги смесите с останалите съставки. Това ги предпазва от изгаряне при печене. След това комбинирайте пълнозърнестото брашно и брашното от спелта с подправките по ваш избор. Можете дори да опитате кимион, риган, червен пипер или мащерка. Необходима е и прясна мая, която трябва да се разтвори в хладка вода.

След като тестото е омесено, оформете го и го намажете с яйце. След това прехвърлете тестото във форма за хляб. Оставете го да втаса за около тридесет до четиридесет и пет минути. След това поръсете хляба с овесени ядки. След като втаса го печете на 200 градуса за 45 минути. Когато се изпече, нарежете питката и сервирайте.

Многозърнест хляб

Пълнозърнест хляб с кълнове

Покълването на зърната подобрява хранителното съдържание на пълнозърнестия хляб. Процесът на покълване увеличава наличието на антиоксиданти, които предпазват тялото от вредното въздействие на свободните радикали. Антиоксидантите са отговорни за борбата с оксидативния стрес, който увеличава риска от хронични заболявания. Покълването на зърна като амарант може да увеличи нивата на антиоксиданти с до 300%. Той също така увеличава флавоноидите и фенолите. Консумирането на хляб с покълнали зърна е здравословен начин да увеличите дневния си прием на антиоксиданти.

Кълновете правят пълнозърнестия хляб богат на протеини, фибри и други основни хранителни вещества. Освен това е по-лесно смилаем от обикновения хляб. Можете да намерите покълнал хляб в повечето магазини за хранителни стоки. Прави се с цели зърна и семена, които са били накиснати във вода.

Покълването на зърната повишава концентрацията на сурови фибри в хляба. Суровите фибри са компонент на растителните клетъчни стени. Докато растителните фибри не са смилаеми, те изтласкват отпадъците и регулират движенията на червата. Покълналият пшеничен хляб също е богат на протеини и витамини от група В. Обикновено е малко по-тежък от обикновения брашнен хляб, но е чудесен вариант за препечен хляб и сандвичи. Можете също така да покълнете вашите собствени зърна у дома.

Пълнозърнест хляб с кълнове

Ползи за здравето от пълнозърнестия хляб

Пълнозърнестият хляб е пълен с хранителни вещества, които са полезни за тялото ни. Помага да поддържаме изхожданията си редовни и предотвратява заболявания като дивертикулоза, възпаление на стената на дебелото черво. Това състояние може да причини диария и запек и дори може да причини болка и дискомфорт. Фибрите в пълнозърнестите храни също подпомагат храносмилането и насърчават добрите бактерии в дебелото черво. Добрите бактерии помагат на телата ни да абсорбират хранителните вещества по-ефективно и засилват имунната ни система.

Фибрите са едно от най-важните хранителни вещества в пълнозърнестия хляб и една филия осигурява около 3 грама от тях. Според Американската сърдечна асоциация препоръчителният дневен прием на фибри е 25 грама. Фибрите намаляват риска от диабет, сърдечни заболявания и други заболявания и помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Проучванията показват, че пълнозърнестият хляб може да намали риска от рак. Той понижава холестерола, премества отпадъците през храносмилателния тракт и може да предотврати образуването на малки кръвни съсиреци, които могат да предизвикат инфаркти и инсулти. В допълнение, основните минерали и фитохимикали, открити в пълнозърнестите храни, могат да предпазят тялото от някои форми на рак.

Пълнозърнест и многозърнест хляб - предимства

Ако и вие искате да включите в диетата си здравословни видове хляб, доверете се на производител номер 1 в страната – Симид. Всички техни предложения може да видите на Simid.bg.

Вашият коментар