softshel-yake-gen

Доколко са практични софтшел якетата?

Софтшел якетата набират все по-голяма популярност. Причината е, че те имат характеристиките да бъдат ветроустойчиви, както и да издържат на по-лоши атмосферни условия (в рамките на нормалното, разбира се), но са доста по-леки и удобни от своята хардшел версия. Ако наистина очаквате прекалено лоши атмосферни условия може би е добре да премислите своя избор, но дори при лек дъжд и сняг няма да имате проблеми с тях.

 

Може да попитате всички хора, които са правили планински преход колко по-удобно е той да бъде направен със софтшел яке. Въобще не говорим за факта, че когато сте в планината е изключително важно да сте добре екипиран от глава до пети, защото времето се променя постоянно и липсата на качествено яке може да ви изиграе изключително лоша шега. Важното е да знаете къде отивате, какво време очаквате и най-вече – какви са вашите предпочитания и бюджет, за да се подготвите добре за своя преход.

 

Едно търсене на добра екипировка винаги минава през добро проучване на опциите на пазара и това е напълно нормално. В наши дни те са толкова много, че човек просто може да се загуби в морето от разнообразие. Все пак нека видим доколкото са практични софтшел якетата като потенциален избор за нас.

 

От гледна точка на удобство и липса на ограничения софтшел якетата са номер едно – те са леки, еластични, много често от материя, която позволява на тялото ни да диша. Бонус при тях е, че може да се носят не само като най-връхна дреха, но в тежките зимни дни дори да бъдат нашата изолация като междинен кат дрехи. Причината за това е, че са така направени, че да пречат на тялото да губи топлината си бързо. Същата роля, която има санирането за дома.

 

Много хора биха казали, че от софтшел яке до софтшел яке има разлика и ще са напълно прави. Общото между тях е лекотата на движението, но степента на изолация, еластичност и водоустойчивост зависи най-вече от дадения модел и тип материя.

 

Някои планинари смятат, че софтшел якетата не са подходящи за преходи в лоши атмосферни условия, но пропускат факта, че едно такова яке може да се носи под дебелото им хардшел яке като тип изолация. За по-леките преходи в сухо време няма нужда да даваме повече аргументи – този тип якета са предпочитани отдавна от повечето хора, които отиват на походи и преходи. Казано накратко – независимо от времето и целта на прехода, едно добро софтшел яке винаги ще има място с вас.

Източник: Brannik.bg

Вашият коментар