хазартна-зависимост

Що е то хазартна зависимост и какви са последствията от нея

Появата на патологично влечение към игрите и залозите, се нарича хазартна зависимост. Това е сериозно разстройство на психиката. Игрални автомати, лотарии, казина и други хазартни игри могат да причинят при хората силна зависимост.

Увлечението по хазарта може да се сравни с пристрастяването към алкохола и наркотиците. Съществуват разбирания, че пристрастяването към хазарта не е толкова сериозно, тъй като отсъства физическа зависимост. Според специалистите, с това влечение е още по-трудно да се преборите, защото има психологически „глад“.

Когато хазартната зависимост достигне крайна фаза, тогава вълнението заема върхови позиции у зависимия, а финансовата част на играта остава на заден план. Всяка печалба, без значение от размера на сумата, предизвиква прилив на еуфория, удоволствието не е от самата печалба, а от целия цикъл на игра.
Началният етап на хазартната зависимост, е след малките победи, потенциалния зависим започва да мечтае за лесни пари и охолен живот.

Следващият етап са редовните загуби. Вече основната мисъл в главата на зависимия е, че ще спечели големия джакпот. Той е въведен в заблуда, че този щастлив ден предстои.

Следващият етап може да се нарече период на униние, човек се опитва да се покае, но няма друг начин да изплати натрупаните дългове, освен да продължи да играе и залага. В тази фаза зависимите губят работа, семейство, приятелства. Не е изключено извършването на престъпление.

Последният етап на хазартната зависимост, е пълната деградация. Възникват други зависимости – алкохолизъм и/или наркомания. Не са никак малко случаите на опити за самоубийство, поради тежка депресия.

Ако забележите, че ваш любим или роднина, посещава игрални зали или играе в онлайн казина, наблюдавайте неговото поведение отблизо. Рязкото повишаване на настроението по време на игра, постоянната мисъл за същата, необходимостта от възстановяване след загуба, това са симптоми на възникваща хазартна зависимост.
Може да има много причини, поради които човек става пристрастен към хазарта, но всички те са от психологически характер. Най-често срещаните са: самота, чувство на неудовлетвореност, желание за лесни/бързи пари, незрялост на психиката, психични разстройства.

Вашият коментар