ПТП с телесна повреда

Обезщетение за счупен крак при ПТП

Пострадалите при пътни транспортни произшествия всяка година са изключително много и това не е никак хубава информация. Получаването на някои травми може да бъде фатално и те да причинят увреждания до живот. Други травми се лекуват бързо и възстановяването от тях е бързо, но защо пък да не ги избегнем!?

счупен крак

Трябва да бъдем внимателни на пътя и винаги да мислим както за нас, така и за останалите участници в движението. Ако се случи така, че пострадате при ПТП, то е хубаво вие да знаете своите права и това, че имате право на парично обезщетение, което да покрие нанесените вреди върху вас. В тази статия ще научите малко повече за това кой точно може да получи обезщетение, за какво ще бъде то и има ли кой да ни помогне.

Как да разбера дали мога да получа обезщетение за счупен крак?

Обезщетение за счупен крак при ПТП не може да получи само този, който е виновен за случилото се произшествие. Това се установява на място, непосредствено след като дойдат полицейските екипи. Посредством протокол, в който се записва всичко ще може да разберете кой е виновен и кой потърпевш в случая.

Всеки друг може да получи парично обезщетение за счупен крак. Това може да са пешеходци, велосипедисти, пътници и други. Пътниците, които са били в колата на виновното лице също имат право да получат обезщетение затова, че са пострадали в следствие на случило се пътно транспортно произшествие.

Колко голямо може да бъде обезщетението и какво покрива то?

Големината на обезщетението до голяма степен зависи от това колко тежка е травмата и колко време ще бъде възстановителният период. Също така то зависи и от средствата, похарчени за лечението и възстановяването след това или по-точно казано нанесените имуществени вреди. Доказването им може да бъде подпомогнато като събирате всички документи, удостоверяващи за направени плащания във връзка с травмата.

Психичното състояние на всеки човек е различно и то много лесно може да бъде нарушено от една такава случка и последвала травма. Промените в психичното състояние на човек към по-лошо след нещо такова се тълкуват като неимуществени вреди. Те се определят от съда по справедливост и размера им също няма точна сума.

Може ли да ни бъде отказано обезщетение и как трябва да реагираме в такъв случай?

Всичко може да се случи и искането ви за получаване на обезщетение може да бъде отхвърлено. В такава ситуация ви съветваме да отидете в подходящата институция и да попитате къде точно е проблема за отказа. Причините може да са десетки, но най-често всичко се крие в документите. Поправете се и знайте, че винаги има решение на всеки проблем!

Нужно ли е да се обърнем към адвокат за помощ?

Ако досега не сте се сблъсквали с нещо такова или пък някой ваш близък, приятел или колега не е имал такъв проблем, то на вас ще ви бъде трудно с всичко около получаването на обезщетение. Нашият съвет е да потърсите адвокатска помощ и по този начин да се „застраховате“, че всичко ще бъде наред и вие ще бъдете една крачка напред.

Хубаво е да се обърнете към адвокат, който има опит с подаването на искове за получаване на обезщетения, тъй като те знаят кои са нужните документи, всички процедури и местата, на които трябва да отидете вие, за да получите всичко нужно.

Вашият коментар