банско

Кога да отида в Банско?

По принцип ще отидете в Банско през зимата. Времето е доста хладно и можете да се насладите на много дейности, които не можете да правите през лятото. Има обаче някои неща, които трябва да знаете, преди да планирате посещението си в Банско. Ако ще прекарате почивката си в планината, трябва да сте подготвени за климата. Трябва да сте наясно и с цената на престоя в ски курорт в Банско.

Зимно време в Банско

Разположен в подножието на Пирин планина, Банско предлага широка гама от зимни дейности. Има ски сезон, който продължава от средата на декември до началото на април. През този период температурите са меки и идеални за каране на ски и други дейности на открито.

Времето в Банско обикновено е облачно, но на моменти може да бъде и слънчево. През цялата година средната дневна температура е под 44 градуса F. През нощта също е хладно, вариращо от -4,5 degC през януари до 13,7 degC през юли.

Валежите са разпределени равномерно през годината. Най-влажните месеци са май и юни. Има и по-сух период от юли до декември. Броят на дъждовните дни нараства до девет.

Климатът на Банско е преходно-континентален със средиземноморско влияние. През зимните месеци преобладават ветровете от запад. През лятото силен Азорски антициклон увеличава северозападните ветрове във високите части. Най-топлите месеци са юни, юли и август.

Извънпистови ски в Банско

Разположен в югозападна България, Банско е най-големият ски курорт в България. Има добра снежна покривка от декември до март.

Страхотно място за начинаещи и средно напреднали, Банско има разнообразие от писти. Най-добри са пистите в местността Тодорин връх, където пистите са леки и дълги. Курортът има и някои възможности за каране на ски.

Най-доброто време за каране на ски извън пистите в Банско е рано сутринта, преди да са пристигнали тълпите. Когато снегът е пресен, няма дървета, в които да се блъскате, и има достатъчно място за начинаещ да се учи.

Освен ски, град Банско е оживен. Можете да се насладите на питие в бар Happy End точно до станцията на кабинковия лифт. Като алтернатива можете да отидете на екскурзия с моторни шейни из Пирин планина. Можете също да опитате сноуборд в малкия снежен парк на курорта.

Курортът може да се похвали и с голямо количество жилища под наем в по-високите части на града. Те са добре заредени и на разумна цена.

Разходи за настаняване в ски курортите Банско
Независимо дали търсите ски курорт за цялото семейство, романтично бягство или уикенд с приятели, Банско е страхотна възможност. Това е целогодишен планински курортен град в Югоизточна България, близо до гръцката и македонската граница. Разположен е по склоновете на Пирин планина и е известен с достъпните си цени за настаняване.

Главната улица на Банско предлага разнообразие от ресторанти и магазини за зимни спортове. Градът също е безопасен през нощта и е облицован с добре поддържани склонове.

В Банско има три основни ски зони. Те се комбинират, за да предложат 75 километра писти. Има осемместни гондоли и 14 лифта. Лифт картите са сравнително евтини, като цените за еднодневни, двадесетдневни и многодневни карти са около 40 до 79 лева.

Има много компании, които предлагат отстъпки при онлайн резервация. Unitrans предлага транспорт от летище София до Банско на отлична цена за трансфер.

Старият град на Банско е обект на световното наследство на ЮНЕСКО
Въпреки името си, Банско не е просто ски курорт. Това е град с много различни лица. Градът е разделен на модерна част и Стар град, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

В града има и много музеи. Един от най-известните е Рилският манастир. Манастирът все още се използва и предлага безплатни обиколки. Манастирът е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Старият град е сърцето на града и е пълен с история. Има множество сгради, които датират от 19 век. Някои от най-интересните сгради включват Веляновата къща музей и къщата Никола Вапцаров. Тези сгради са реставрирани, за да изглеждат така, както са изглеждали през 1910 г.

Районът е популярен сред любителите на природата. Тук можете да намерите няколко вида костенурки. Има и много естествени термални извори.

Вашият коментар