Медицински въздушен компресор

Как работи един въздушен компресор

Въздушният компресор е специално устройство за компресиране и подаване на въздух под налягане.

Сгъстеният въздух действа като енергиен носител и се доставя на различни пневматични инструменти (пулверизатори, пневматични гаечни ключове, пневматични свредла и др.).

Компресорите за въздух идват в голямо разнообразие, но сега ще разгледаме по-подробно буталните въздушни компресори, които най-често се използват в автосервизите, в гаража или при производството на боя.

Въздушните компресори тип бутало могат да бъдат разделени на две категории: маслени и такива, които работят без масло.

МАСЛЕНИ ВЪЗДУШНИ КОМПРЕСОРИ

При първият тип буталото е от пластмасови графитни бутални пръстени – части за компресор, които не се нуждаят от смазване. На буталата на маслените компресори се монтират чугунени пръстени, които се смазват с масло по време на работа. При втория тип се използват метални компресионни пръстени, а това осигурява по-голям моторен ресурс.

Също така, според принципа на задвижване, компресорите могат да бъдат разделени на такива с директно задвижване и други, които се задвижват от ремък.

КОМПРЕСОРИ С ДИРЕКТНО ЗАДВИЖВАНЕ

В първия случай шайбата на двигателя е свързана директно към коляновия вал. При втория енергията на двигателя се предава с помощта на колан. Компресорите, задвижвани с колани, са по-надеждни и издръжливи от техните коаксиални събратя. Факт е, че диаметърът на маховика на блока на цилиндъра е по-голям от диаметъра на ролката на двигателя, в резултат на което се намалява броят обороти на коляновия вал, триенето и износването на подвижните части за компресор.

Една от основните характеристики на възвратно-постъпателния компресор е неговият въздушен капацитет.

ВЪЗДУШЕН КАПАЦИТЕТ

Познавайки работата на компресора и работното му налягане, както и съответните параметри на пневматичния инструмент, е лесно да намерите правилната комбинация. Например, за да не харчите излишно за повече мощност и да не страдате от недостиг на сгъстен въздух, просто трябва да изчислите консумацията на целия инструмент, който ще се използва с компресора. Цялата информация за консумирания обем въздух l / min следва да е предоставена от производителя на пневматичния инструмент.

Ако ще ползвате компресора за повече от един инструмент, тогава ще трябва да обърнете внимание на индикаторите за консумация на въздух. При неправилно изчисление на консумацията на обем на въздуха, компресорът ще работи непрекъснато, налягането на изхода ще спадне и машината може да прегрее. Затова трябва да бъдете внимателни.

Вашият коментар