покупка на имот

Искам да си закупя собствен апартамент. Какво трябва да зная?

Колкото и добре да се живее под наем в някой апартамент или къща, то рано или късно идва времето за покупка на собствено жилище. Няма как да се отрече, че уюта и сигурността на собствения апартамент са нещо, което може да бъде заменено.

В тази статия ще стане на въпрос именно за това кога трябва да започнете с търсенето на ново жилище, какво точно да търсите и с какво да внимавате преди и след самата покупка.

От кого да потърсим помощ с покупката на апартамент?

Нашия съвет е да потърсите професионална помощ при покупката на апартамент. Може много да научите от компаниите за изкупуване на имоти. Те са наясно с цените на пазара, качеството на жилищата в градовете и знаят кой е точният подход при покупката.

Апартамент в центъра на града или в някой квартал?

Когато започнете с търсенето на апартамент, то вие ще се сблъскате с дилемата къде точно да се намира той. Всеки град има своя център и своите квартали, в които се продават десетки апартаменти. Всичко зависи от вашето виждане за това къде искате да живеете.

И апартамента в центъра, и апартамента в някой квартал си имат своите плюсове и минуси. Например, ако решите да купите жилище с центъра на града, то вие ще имате по-голяма достъпност, изразяваща се в това да имате повече магазини, аптеки, места за бързи хранения и т.н до вашият апартамент.

От другата страна е спокойствието. В по-крайните квартали няма да е чак толкова шумно, както ще бъде в центъра на града. В повече от градовете вече и кварталите има аптеки, малки и големи магазини за храна, дрехи и други нужни неща. В по-малките градове пък разстоянието от кварталите до центъра няма да е голяма и по този начин отново ще имате бърз достъп до важни за вас места.

Какви пари да отделим за покупката на апартамент?

Определянето на сумата, която да похарчим за собствено жилище също е важна част от цялостната подготовка. Тя до голяма степен зависи от това какъв вид жилище търсим, къде ще се намира то, каква е големината му и има ли някакво обзавеждане в него. След като си зададете тези критерии ще имате някаква представа.

изчисляване на бюджет

Ако искате да имате апартамент на по централно място, да е по-голям и да има някакво обзавеждане, то вие ще трябва да похарчите по-висока сума за покупката. Има и вариант да потърсите жилище, което не е чак толкова голямо, не е точно в центъра на града и няма никакво обзавеждане. Сумата му ще бъде по-ниска, но след покупката със сигурност ще трябва да похарчите доста средства за уюта и удобството си.

жилище на кредит

Може да се случи така, че да си харесате апартамент точно по вашите нужди и виждания, но парите да не ви стигат. В такъв случай може да се възползвате от кредит, с който да подпомогнете покупката на жилището. Това е добре да го направите само в случай, че сте сигурни в навременното и безпроблемно връщане на парите обратно.

Защо да купим обзаведен апартамент?

Предимствата на обзаведеното жилище са доста и едно от тях е това, че вие ще се нанесете на ново място и ще имате някакви мебели и техника в помощ. Ако нещо не ви харесва ще може да го смените във времето, а няма да се налага веднага след покупката да харчите пари за ново обзавеждане.

Ако обзавеждането е по-ново и няма признаци, че нещо ще се счупи или повреди, то вие дори може да не мислите за нещо основно в близките няколко години и ще може да пренасочите спестените пари към нещо друго, от което имате нужда на момента.

Вашият коментар