кафе капсула кафе с бисквитки

Да развенчаем някои митове за кафето

Малко са хората, които не започват деня си с кафе. Често за повечето от нас това дори е най-приятният момент от деня – да си направим кафе капсула Nespresso и да се насладим на всяка глътка. Има ли обаче митове, които повтаряме за тази благоуханна напитка или те всъщност са нищо повече от заблуди? Открихме няколко такива и решихме да ви разкажем повече за тях.

Мит 1: Пиенето на кафе вечер се отразява негативно на съня

Според скорошно проучване пиенето на кафе вечер не се отразява негативно на съня. Митът е, че кофеинът стимулира кортизола (хормона на стреса) в тялото във време, когато тялото не трябва да произвежда кортизол. Освен това повишава нивата на допамин и инхибира производството на мелатонин. Доста обширно проучване, проведено от Florida Atlantic University & Harvard Medical School, което обхваща 785 души за малко повече от 14 години, определя ефектите на алкохола, никотина и кофеина върху съня.

Това, което проучването е установило е, че пушенето в рамките на период от 4 часа преди лягане и пиенето на алкохол нарушават съня. Пушенето влияе повече от алкохола. Проучването открива обаче, че няма връзка между консумацията на кофеин в рамките на 4 часа преди лягане и нарушенията в съня. Естествено, макар проучването да е доста обширно, все пак индивидуалните особености могат да влияят.

мъж пие кафе

Мит 2: Повече от една чаша кафе на ден е вредна за здравето ви

Общият консенсус, връщайки се няколко години назад, е, че кафето ни влияе лошо и трябва да се консумира умерено. Благодарение на различни проучвания и опити, сега знаем, че всъщност, кафето е изключително добро за здравето ни. Може да намали риска от диабет тип 2, Алцхаймер и деменция, Паркинсон и инсулт. Може да помогне за намаляване на шансовете за развитие на някои видове рак, за развиване на депресия и като цяло има положителен ефект върху настроението.

Две доста големи научни изследвания, включващи над деветстотин хиляди души, предполагат, че пиещите кафе е по-малко вероятно да развият някоя от гореспоменатите болести.

Всичко изброено до тук обаче не доказва, че повече от 1 чаша е полезна. За повечето хора, в зависимост от поносимостта към кофеин, допустимата мярка е 3-4 кафе капсули Nespresso на ден. Кафето изобилства с антиоксиданти, които вярваме, че носят ползи за здравето, но в същото време то съдържа и кофеин. Консумирането на твърде големи количества кофеин, може да доведе до високо кръвно налягане, което може да доведе до сърдечни заболявания.

Къде е границата между полезното и опасното, до голяма степен зависи какво количество кофеин, което приемаме с кафето. Според проучване на The American Journal of Clinical Nutrition, повече от 6 чаши кафе на ден излагат пиещия на риск от сърдечни заболявания. Всяка чаша съдържа 75 мг кофеин, т.е. 450 мг кофеин на ден общо. Това е общата консумация на кофеин – не само от кафето. Различни други храни и напитки също могат да съдържат кофеин, включително чай, шоколад, лекарства и добавки, сладолед и други десерти. Така че трябва да оставите място в ежедневната си консумация на кофеин за другите неща. Освен това не всяко кафе е еднакво по отношение на кофеина. Например, двойно еспресо обикновено съдържа около 150 мг кофеин, докато чаша разтворимо кафе съдържа около 40 мг.

Мит 3: Кафето причинява дехидратация

Според д-р Даниел Виджил, асоцииран клиничен професор по семейна медицина в Медицинския факултет на Дейвид Гефен към Калифорнийския университет, кафето и чаят са леки диуретици, което означава, че карат бъбреците ви да изхвърлят вода и натрий чрез урината. Всъщност той доказва, че течността, която приемате от кафето е по-голямо количество от онази, която ще отделите. С други думи, водата, която съдържа чашата ви кафе Nespresso, ще надхвърли дехидратиращия ефект на кофеина. Съдържанието на вода в чаша кафе е около 99%, така че кофеинът трябва да има огромен дехидратиращ ефект, за да надхвърли водата, която консумирате заедно с него.

Вашият коментар