зъболекар

Стоматологията и специфичните специалности към нея

Стоматология – професията или науката, занимаваща се с профилактика и лечение на заболявания и малформации на зъбите, венците и устната кухина, както и с отстраняване, коригиране и подмяна на развалени, увредени или изгубени части, включително операции като пломбиране и корониране на зъби, изправяне на зъби и изработване на изкуствени протези.

В рамките на стоматологията има специфични специалности, които изискват допълнително обучение, за да се създаде опит в определена област. Примери за такива специалности са:

Ендодонтия

стоматологичен преглед– област, специализирана в лечението на вътрешните тъкани или „пулпата“ на зъба, която е съставена предимно от нерви и кръвоносни съдове; ендодонтът извършва лечение на коренови канали и други процедури и изследвания, свързани с вътрешната част на зъба

Ортодонтия

– занимава се с изправяне и подреждане на зъбите и челюстта; ортодонтът поставя брекети и лекува нарушения, свързани с неправилно подредени зъби; занимава се също така с проблеми, свързани с костите в и около устата, които могат да бъдат свързани с други здравословни проблеми

Пародонтология

– отнася се до областта около зъба, включително венците и други тъкани; пародонтологът се занимава с болести на венците и други заболявания на венците

Протезиране на зъби

– област, свързана с козметичната стоматология и външния вид на зъбите; протезистът поставя импланти на мястото на отстранените зъби и се занимава с други протези в устата

Детски зъболекар

– специализира в лечението на детски зъби; може да работи с други специалисти, ако става въпрос за специфични области (напр. заболявания на венците)

Денталната медицина се развива постоянно и с толкова много постижения в стоматологията вече не е необходимо да се задоволявате с оцветени, счупени, липсващи или неправилно оформени зъби. Тясно специализираните зъболекари от дентална клиника IG Dental в София предлагат много възможности за лечение, които могат да ви помогнат да се усмихвате уверено, включително: професионално избелване на зъби, пломби, които имитират външния вид на естествените зъби, замяна на зъби и пълна промяна на усмивката.

Децата, тийнейджърите и възрастните трябва да посещават зъболекар за редовен преглед поне веднъж на шест месеца. Пациентите, които са изложени на по-голям риск от рак на устната кухина или заболявания на венците, може да се наложи да посещават зъболекар повече от два пъти годишно. Вашият лекар ще ви помогне да определите колко често трябва да посещавате зъболекаря за редовни профилактични прегледи.

Ако имате проблемни зъби, страх ви е да посещавате зъболекарски кабинети, търсите професионално и прецизно отношение и доказани резултати и изготвен план за лечение на вашите зъби има много зъболекари в София, които биха ви помогнали да намерите всичко това в едно.

Доверието е в основата на успешната връзка между зъболекар и пациент. Нивото на доверие на пациента към лекаря определя дали той или тя ще търси редовно стоматологична помощ. Освен това пациентът, който вярва, че зъболекарят е честен, е по-склонен да приеме неговата препоръка за лечение, отколкото този, който се опасява, че планът може да е финансово мотивиран.

 

Източници:

https://ncrdscb.ada.org/en/dental-specialties/specialty-definitions
https://igdental.bg/oralna-hirurgia.html

Вашият коментар